Friday, April 8, 2011

Graduan Universiti tak pandai tulis resume/cv??

Terbantut proses ulangkajiku hari ini. Seorang anak saudaraku menanyakanku format sebenar penulisan surat lamaran kerja..resume..cv..curriculum vitae. Tersentak aku. Terus terang aku kata, aku tak tahu (bukan mahu buka pekung di dada tapi itulah kenyataannya). Apa lagi aku google sahajalah. Cari punya cari jumpa..malu sahaja nak cakap kat dia aku tak tahu. Kepada anda yang juga senasib sepertiku..lihat panduan di sini dan di sini.

Selepas aku selesai mengarang dengan berpandukan maklumat dari google, aku rasa nak menangis sendiri. Apa yang kubelajar selama 4 tahun ini? Ijazah sarjana muda dalam pendidikan..maksudnya aku bakal menjadi guru. Aku hanya dilatih untuk bekerja di sektor sekolah. But its not confirm yet.

Tiba- tiba terasa aura graduan menganggur walaupun peperiksaan semester akhir belum bermula. Majlis graduasi pun lama lagi. Mungkin bulan 9. Ramai kawan- kawanku mahu sambung belajar ke peringkat sarjana dan ada juga yang mahu tunggu waktu posting yang kemungkinannya hujung tahun ini atau awal tahun depan. Aku pula? Mahu buat apa ya? Mahu kerja? Mahu tunggu posting? Kalau dapat..kalau tidak kena terus memohon semula. Berapa lama? Time is suck to me. Banyaknya desakan dan tekanan dari luar termasuk ibuku. Ahh aku tertekan.
Macam mana aku nak study kalau rupa aku dah jadi camni. Oh google.
p/s: Apa- apa pun aku yakin pertolongan Allah itu pasti ada. InsyaAllah.

12 comments:

||aLeaSaRa|| said...

slm sgghnak mengomen bukan romen he3...erm kite bahagian akaun tapi kalau ramai yg dtg minta keje kite tlg gak officemate handle HR.macam2 style lepasan U buat resume.ada yg betul2 hebat hingga menarik minat nak belek samapi habis.ada yg cuma bg sehelai dan soooooo simple!dan diingatkan bagi sapa yg nak apply keje kenalh cari info syarikat dan job yg nak dimohon.dan tak payahlah lampirkan sekali salinan sijil juara bermain congkak!beri sijil yg betul2 penting dan ada kaitan dengan keje yg dipohon.

rayne rawt rawt said...

hahaha.. sabor je laa

s.y.a.r.q said...

cari kerja sementara la. at least tak buang masa. Duit pon masyuk :0

melle amir said...

currently i am working at a research department, which is dekat office la kan. when they asked to write a cv, they told it can be in any format. and most of the researchers were sending their cv in zillion of formats.

PReDicToR said...

aleasara: thanks utk nasihat tu...

rayne: tgh sabarla nei

PReDicToR said...

s.y.a.r.q: insyaAllah...

melle amir: hahaha..susah jugak kan...xtaula format yg kuberi td betul x huhu

Mohamadazhan hjDesa said...

ish3 ada juga cmtu...macam2 :)

kena buat kelas ni..

PReDicToR said...

hahhaha...nak wat kan ke?

Cik Nin said...

sabar predictor... stiap org punya bahagian masing2. lgpun dlm Quran pn ada menyebut, Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya… (albaqarah:286)
Lagipun, Allah tak beri apa yg kita nak, tapi Allah beri apa yang kita perlu. Bersangka baiklah pada-Nya. insyaAllah, hidup akan lebih tenang. chayok2 predictor!!! ;D
p/s: cik nin mengingatkan diri cik nin ni skali sebenarnya. ngee~~

PReDicToR said...

thanka cik nin

cik teynteyn said...

anda bakal cikgu kah ? wow..

bykkan bersabar & berdoa ye.

PReDicToR said...

insyaAllah...