Wednesday, March 9, 2011

Dari Wanita untuk Wanita

Wahai wanita jangan dibangga dengan kecantikan luaran,
kerana satu hari nanti ianya akan lapuk di telan zaman,
Tetapi jaga dan peliharalah kecantikan dalaman,
Agar diri bersih dan mendapat Rahmat Ilahi yang berkekalan

Hari Wanita Antarabangsa atau Hari Wanita Sedunia disambut setiap tahun pada 8 Mac. Kepada kaum Hawa..Selamat Menyambut Hari Wanita. Daripada Umm Salamah, isteri Nabi SAW, katanya: 
Aku berkata, “Wahai Rasulullah! Adakah wanita di dunia lebih baik atau bidadari?”
Baginda menjawab, “Wanita di dunia lebih baik daripada bidadari sebagaimana yang zahir lebih baik daripada yang batin.
Aku berkata, “Wahai Rasulullah! Bagaimanakah itu?”
Baginda menjawab, “Dengan solat, puasa dan ibadat mereka kepada Allah, Allah akan memakaikan muka-muka mereka dengan cahaya dan jasad mereka dengan sutera yang berwarna putih,berpakaian hijau dan berperhiasan kuning….(hingga akhir hadis)” (riwayat al-Tabrani)
Sungguh tinggi darjat wanita solehah sehingga dikatakan lebih baik daripada bidadari syurga. Semoga hadis ini menjadi inspirasi bagi kita semua dalam memperbaiki diri agar menjadi lebih baik daripada bidadari syurga. InsyaAllah.. Tapi, bagaimana yang dikatakan wanita solehah itu? Renungkanlah kisah berikut:

Seorang gadis kecil bertanya ayahnya: ayah ceritakanlah padaku perihal muslimah sejati?
Si ayah pun menjawab: anakku, muslimah sejati bukan dilihat dari kecantikan dan keayuan wajahnya semata-mata tetapi dilihat dari kecantikan dan ketulusan hatinya yang tersembunyi. itulah yang terbaik.
gambar kredit to google
Kata si ayah lagi:
“muslimah sejati juga tidak dilihat dari bentuk tubuh badannya yang mempersona, tetapi dilihat dari sejauh mana dia menutupi bentuk tubuhnya itu. muslimah sejati bukanlah dilihat dari sebanyak mana kebaikan yang diberikannya, tetapi dari keikhlasan ketika ia memberikan segala kebaikan itu. muslimah sejati bukanlah dilihat dari seberapa indah lantunan suaranya tetapi dilihat dari apa yang sering mulutnya bicarakan. muslimah sejati bukan dilihat dari keahliannya berbahasa, tetapi dilihat dari bagaimana caranya berbicara dan berhujah kebenaran”

Berdasarkan ayat 31, surah An Nur, Abdullah ibn abbas dan lain-lainya berpendapat. Seseorang wanita Islam hanya boleh mendedahkan wajah, dua tapak tangan dan cincinnya di hadapan lelaki yang bukan mahram (As syeikh said hawa di dalam kitabnya Al Asas fit Tasir)

“apa lagi ayah?”sahut puteri kecil ingin tahu.
“muslimah sejati bukan dilihat dari keberaniannya dalam berpakaian grand tetapi dilihat dari sejauh mana dia berani mempertahankan kehormatannya melalui apa yang dipakainya. Muslimah sejati bukan dilihat dari kekhuatirannya digoda orang di tepi jalan tetapi dilihat dari kekhuatiran dirinya yang menyebabkan orang tergoda. muslimah sejati bukanlah dilihat dari seberapa banyak dan besarnya ujian yang dia jalani tetapi dilihat dari sejauh mana dia menghadapi ujian itu dengan penuh rasa redha dan kehambaan kepada TUHANnya, dan ia sentiasa bersyukur dengan segala kurniaan yang diberi”

“dan ingatlah anakku muslimah sejati bukan dilihat dari sifat mesranya dalam bergaul tetapi dilihat dari sejauh mana ia mampu menjaga kehormatan dirinya dalam bergaul

Setelah itu si anak bertanya: Siapakah yang memiliki kriteria seperti itu ayah? Bolehkah saya menjadi sepertinya? mampu dan layakkah saya ayah?
Si ayah berkata: kamu juga boleh menjadi muslimah sejati dan wanita yang solehah kelak, malah semua wanita boleh.

Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam syurga dari pintu-pintu yang ia kehendakinya”(riwayat Al Bazzar)

Sumber : Rakan Masjid
Bersyukurlah diatas apa yang ada,
Serta berusaha demi keluarga, bangsa dan agama.
 p/s: sebagai peringatan untuk diriku yang sentiasa lupa. Hayati sisi positif orang lain untuk menginsafi sisi negatif diri sendiri.....lalalalalala~

4 comments:

masnurain said...

heyy kamu! selmat hari wanita jueee..~~~
(:


JOM TENGOK NIE..!!!

solat di awal waktu.. apa yang HEBAT nya?

baskin robbins..?? -PART 1-

baskin robbins..????? -PART 2- bace weyy!!

PReDicToR said...

yup thanks..

cik pulau said...

selamat hari wanita...
err.. semalam supposenya.. kan kan.. lalala~ ^^,

PReDicToR said...

yup smalam...