Tuesday, February 22, 2011

Diam itu baik atau masalah?

Luahan rasa..aku x tahu sebenarnya kenapa sejak dua tiga menjak ni aku dah jadi seperti tunggul kayu, batu nisan, atau batu bersurat. Kadang- kadang ada banyak sebenarnya benda yang aku nak cakap tapi aku malas nak buka mulut. Bolehkah?? Kenapakah? Ahh aku tertanya sendiri...kenapa aku jadi begini?? Seingatku ketika zaman sekolahku dulu..aku bukan aku hari ini. Runsing sendiri.

Ada orang kata lebih baik diam kalau kita x mampu memberikan kata- kata yang baik. Tetapi dalam suasana yang baik tetapi kita x mampu berkata-kata...adakah itu sesuatu yang baik?? Terlalu diam adalah masalah. Masalah pada diri kita dan juga pada orang lain.
susah nak diam...zip je mulut tu...tapi bila dah zip dan zip pula kebetulan berkarat, susah pula nak buka balik....sama ada perlu letak minyak pelincir atau biarkan saja dan terus berkarat??  (anyway thanks to google for the picture)
Apa-apa pun kutitipkan beberapa hadis Rasullulah saw mengenai kelebihan diam:
  1. "Barangsiapa yang banyak perkataannya, nescaya banyaklah silapnya. Barangsiapa yang banyak silapnya, nescaya banyaklah dosanya. Dan barangsiapa yang banyak dosanya, nescaya neraka lebih utama baginya"(Riwayat Abu Naim)
  2. "Barangsiapa yang beriman kepada Alah dan Hari Akhirat, maka hendaklah ia berkata yang baik atau diam"(Riwayat Bukhari & Muslim)
  3. "Barangsiapa diam maka ia terlepas dari bahaya"( Riwayat At Tarmizi)
Allah swt berfirman : “Apapun kata yang terucapkan pasti disaksikan oleh Raqib dan ‘Atid”. (QS.Qaaf : 18)

Pernah ku dengar madah-madah ini...
  • Banyak diam tidak semestinya bodoh, banyak cakap tidak semestinya cerdik, kerana kecerdikan adalah buah fikiran. Orang cerdik yang pendiam lebih baik dari orang bodoh yang banyak cakap. Betulkah???? Tapi kalau terlalu senyap sampai kita kat depan pun orang boleh langgar...wajarkah untuk senyap? 
  • Menasihati orang yang bersalah, tidak salah..yang salah memikirkan kesalahan orang. lain...tetapi kalau terlalu senyap macam mana nak nasihatkan orang???
  • Kalau orang menghina kita, bukan kita terhina, sebenarnya orang itu menghina dirinya sendiri. Tapi kalau dah tahap nak kena lempang takkan nak buat x tahu sahaja?? Tepuk dada tanya hati...tanya iman.
p/s: Manusia tidak akan dapat mengalahkan syaitan kecuali dengan diam. Bicara yang baik adalah lambang hati yang baik dan bersih yang bergantung kepada kekuatan iman pada diri manusia itu sendiri. wallahualam...

jaaa!!

27 comments:

kira kekuri said...

bagi aku,kadang2 berdiam diri itu lebih baik.
tu lah pasal,aku suka diam2..coz lama ok :D

matdin said...

karang bercakap boleh kurangkan kita daripada berbuat dosa..

PReDicToR said...

kira kekuri: ye kadang2...

PReDicToR said...

matdin: harap2 begitulah...

TAYAR PANCIT said...

hai awak :) saya da join awak :)
http://tayarpancit.blogspot.com/2011/02/dari-manchester-ucapan-terima-kasih.html

PReDicToR said...

hye.....

Puteri Balqis said...

banyak cakap banyak dosa, banyak dosa masuk neraka..weee=)

PReDicToR said...

puteri balqis: moga kita semua dijauhkan dari api neraka..

Ibnu Hasan said...

Entri yg sgt baik. Apa yg digariskan dalam hadits itulah contoh ikutan yang baik. Rasulullah s.a.w. sndiri tidak bercakap kecuali suatu yg brmanfaat.

Hadits Nabi: "Islam itu tinggi dan tiada yang lebih tinggi daripadanya." Trima ksh kongsi2 info :)

PReDicToR said...

sama2...

AngahSayang2314 said...

ehem..ehem..angah singgah sini ngan balas kunjungan & 4llow

PReDicToR said...

thanks folo blogku yg x sberapa ini...

Er'end said...

Ketika diam itu lebih baik,maka lahirlah blog pribadiku yg sederhana itu untuk "menumpahkanya".Salam erat persabatan,terima kasih tlah berkunjung!Sukses selalu untukmu sahabatku!

PReDicToR said...

salam kenal...amin...

fiezah91 said...

entri yg bagus..
Apa pun rasanya diam lebih baik kot bg saya.. wuuu.. suka diam je dlm banyak hal

PReDicToR said...

ok,,,,

Seruling Senja said...

setuju gak, terlalu diam pun tak baik jugak~

PReDicToR said...

ye,,,,tula yg mnjd kerunsinganku skrg..

Nur Farah Hani said...

coclusionnya tepuk dada tanya slerra.. hehehe.. kalo rasa kita kena bersuara walaupun berat atau sukar just do it... if benda tu tak penting.. just leave it... choice is always kat tangan kita right..

PReDicToR said...

yes...i'll try..

Mohamadazhan hjDesa said...

tgk keadaannya :)

PReDicToR said...

ye..tgk2 n mneliti..

cikpuanhady said...

hmm..kalau me, tengok situation jugakla..ada masa baik berdiam..ada masa better cakap..

Jom skodeng :Jom join Heartbeat.my!

KinosKoko said...

lidah tu senjata paling bahaya..so, kena hati2 jaga.n kadang2 diam itu lebih baik..ikut situasi la..xkan org buli sampai nak tercabut nyawa pun nak diam gak..tu mcm da bodo jek..
huuuu

PReDicToR said...

cikpuanhady: ye btul...

kinoskoko: tercabut nyawa?? hehe...

deeahzone said...

diam itu emas, tapi kalau diam 3 hari..itu namanya ngambek hehe;) Nice share!

PReDicToR said...

ngambek? ape tu?